A valamikori UEFA-kupadöntős belgrádi védő, Milovan Rajevac irányítja a Fekete Csillagokat a 2010-es vébén. Bár kétkedve fogadták, hamar bevágódott Ghánában, miután Essien nélkül a döntőbe juttattta a csapatot a januári Afrika Kupán. Bónusz: Ember József személyében magyar tréner is igazgatta a csillagokat.

Játékosként a Borac Cacak (1975-78), Crvena Zvezda Beograd (1978-79), FK Vojvodina (1979-8O), Borac Cacak (1982-84), Sloboa Uzice (1985-86) csapataiban fordult meg, védő poszton. Tagja volt az 1979-ben UEFA kupa döntős Crvena Zvezda Beogradnak. Edzői pályafutását 1996-ban kezdte a Sloboda Uzicenél, majd a Crvena Zvezda Beogradonál, az FK Vojvodinanál és a Borac Cacaknál edzősködött.

A ghánai szövetségi kapitányi kinevezését sokan kételkedve fogadták, hiányolva Rajevac nemzetközi tapasztalatait. A Ghána-drukkerek közül sokan hazai edzőt láttak volna szívesebben a kispadon, mások pedig a Rapid Wienben edzősködő Josef Hickersbergert, akinek a ghánai szövetséggel való szerződéskötése azért mert hiúsult meg, mert Hickersberg túl sok pénzt kért.

Rajevac 2008-ban írt alá a Ghánai Futballszövetségnek, és nem sokkal ezután a szurkolóknál is bevágódott, amikor Fréderic Kanoutét, Mahamadou Diarrát és Seydou Keitát is soraiban tudó, rivális Malit legyőzték a Fekete Csillagok, majd januárban az angolai Afrika Kupán második helyezést értek el úgy, hogy Essien - a vébészereplését is kockára tevő sérülése miatt - nem léphetett pályára.  Jelenleg az ország történetének legsikeresebb szövetségi kapitányaként tartják számon.

Kettővel korábbi elődje egyébként ugyancsak szerb volt: Ratomir Dujkovic volt az, aki 2006-ban első ízben juttatta ki Ghánát a vébére. A futballszövetség honlapja szerint ezután nem volt kérdés, hogy utódját is szerb edzők közül válasszák ki. Miután egy csoportban vagyunk a szerbekkel, ez még jól is jöhet.

Persze nincsen foci magyar vonatkozás nélkül. 1963-ban egy magyar, Ember József nevű edzője volt Ghánának, őt a ghánai Charles Gyamfi (1963-1965) váltotta a kispadon. A 60-as években született meg egyébként a ghánai foci, hogy aztán egy 20 éves mélyrepülés (kormányzati kurzusváltás) után újra előtérbe kerüljön. A két szerb tréner között Claude Le Roy (2006-2008) és Sellas Tehteh (2008) irányított.

"Ez a csapat nagyon éhes a győzelemre és a világbajnoki tornára való kijutásra. Játékosaim tisztában vannak képsségeikkel és azal, hogy módjukban áll csapatként is sokra vinni. Magam részéről sohasem kételkedtem a továbbjutásban és nagyon bizakodóan tekintek a jövőbe" – nyilatkozta Rajevac csapatáról. (via Dedalus)

Szólj hozzá!

Címkék: essien rajevac

A bejegyzés trackback címe:

https://ghanafanz.blog.hu/api/trackback/id/tr612025301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása