A ghánai válogatott ma este játszik Uruguayjal, és ha legyőzi a dél-amerikai csapatot, az első afrikai csapat lehet, amelyik bejutott a focivébé legjobb 4 csapata közé. Sajnos Uruguay sem bíz semmit a véletlenre, átalakított középpályával készül, és nemcsak Suarez veszedelmes lövéseitől, de az újra pályára lépő Forlantól is tartani kell.

Sajnos nálunk nem ilyen rózsás a helyzet. Az Egyesült Államok elleni meccsen éppen a magyar Kassai Viktor bíró volt az, aki adott egy felesleg sárgalapot André Dede Ayewnek, ezért a legjobb balszélsőnk nem fog játszani - hiába próbált közbenjárni a ghánai szövetség: a Fifa szabályai szerint bírói döntést nem lehet felülbírálni.

Azért még mindig van bőven oka Uruguaynak fosnia Ghánától.

Visszatér a védelembe Isaac Vorsah, akit az USA ellen a 19 évesen is már fegyelmezetten védekező Jonathan Mensah helyettesített John Mensah oldalán.

A sérüléssel küszködő veterán Mensah valószínűleg pályára fog lépni, ahogy az USA ellen az 5. percben gólt lövő Kevin-Prince Boateng is. A vébén eddig 3 gólt szerző Asamoah Gyan is természetesen ott lesz.

"Ez maga lesz a történelem. Csak három afrikai nemzet tudott eddig a negyeddöntőbe kerülni, de most esély nyílik valami olyasmire, ami korábban nem fordult elő. Nem vagyunk nyomás alatt. Tudjuk ezt a helyzetet kezelni, tudjuk, hogyan menjünk ki a pályára" -  nyilatkozta csütörtökön Gyan.

Tény, hogy a ghánai csapat eddig éppen azzal lepte meg a világot, hogy afrikai riválisaitól eltérően, kevésbé jellemző rájuk a szétesettség, írja ezzel kapcsolatban a Ghanaweb szerzője, aki az Elefántcsontparton edzősködő Vahid Halilhodzic bosnyák tréner keserű szavait idézi, aki három okot jelölt meg, miért nincs Afrikában profi futball: korrupció, individualizmus, szervezetlenség.

Wilson ebből az utóbbit találónak tartja a ghánai csapatra is, hiszen a válogatottnak a vébé másnapján már költöznie kellett, mert az eredetileg lefoglalt szálló nem volt megfelelő a csapat számára.

Fontosnak tartja azonban hangsúlyozni, hogy a meglehetősen szervezetten és fegyelmezetten játszó ghánai csapatra mennyire nem jellemző, hogy az egyes játékosok szétverik a csapategységet. Nem mintha Rajevac edző csodát tudott volna művelni, de annak több jelét is mutatta, hogy elvárja az európai sztároktól, hogy a csapat és ne saját érdekeiket, karrierüket tartsák szem elől.

A kötözködő, odamondogató Inter-sztárt, Sulley Muntari pl. alig engedte játszani eddig a vébén, és hiába balhézott össze vele Muntari, végül bocsánatot kért, és szó nélkül edz azóta is. Korábban 3000 dollárra büntette meg Muntarit, Essient és Gyant, amikor nem voltak hajlandók a felkészülési szakaszban barátságos meccset játszani Angolával. Miután pedig a sok sérülés (Essien, Mensah) miatt kérdésessé vált a rutinosabb játékosokból álló csapat felállítása, fogta és az U-20-as korosztály bajnokválogatottjából rakta össze a csapatot, hatan is játszanak a Fekete Meterokból (Inkoom, A. Ayew, K. Asamoah stb.).

A norvég Rosenborgban játszó apró termetű Anthony Annan, a védekező középpályás főszerepéről ír egy másik elemző: a csapat legbiztosabb pontja, aki nemcsak labdát tud szerezni, meg is tudja őrizni, majd elindítani támadást. Hol az izomagyú, de hihetetlen futóteljesítményt nyújtó Boatenget, vagy a kreatív játékra is képes - U-20-as gólkirályt - K. Asamoah-t indítja.

És ne feledkezzünk meg az USA elleni meccs másik főszerpelőjéről, Richard Kingson kapusról sem. Ha ő nincs, Ghána most nincs bent a legjobb 8-ban. Pedig a 32 éves, most a Wigannál védő kapust nem tartották sokra a Premiere League-ben, az elmúlt szezonban egy meccset játszott.

Mégis a csapat egyik alapembere, aki kétszer nyerte el a legjobb afrikai kapus címét. Amikor meccsek előtt térdelni látjuk, az sem véletlen: hithű katolikus, aki a közös imákat is levezényli a csapatban.

A Johannesburgban tartandó meccset a portugál Olegario Benquerenca fogja vezetni.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ghanafanz.blog.hu/api/trackback/id/tr842125282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1x2 · http://fogadastipp.blog.hu 2010.07.02. 15:36:46

Az egész tornán az egyik kedvenc csapatom az Uruguayi válogatott.Minden meccsükön kezükben tartották a játékot.Ez akkor is így van ha labdabirtoklásban ez nem mutatkozott meg.Mindig adtak teret a másik csapatnak és az ellencsapásokból megszerezték vezetést.A védelmük meg kőkemény és hatékony is egyben.A kapott gólok száma 1.A Lazio kapusa Muslera biztos pont a gólvonal mögött.A hátvédsor erőszakosan csap le a kapu felé tartó játékosokra.A hátvédsorban vagy a középpályán megszerzett labdák pillanatok alatt valamelyik csatár lábán landolnak.Forlan és Suarez ékpár talán az egyik legveszélyesebb a vb-én.Ghána csapat egyedül tartja frontot Afrika térképéről.A legjobb nyolc közé jutással megszabadultak minden tehertől és élvezhetik a hazai közönség bizalmát.Bár én mint aktív szurkoló nem tudom elképzelni milyen segítséget tud nyújtani a vuvuzella fülsiketítő zaja.A hátvédsor nekik is többnyire rendben van, bár az USA sokszor úgy járt át rajtuk mint kés a vajon.USA ki is hagyta az adandó lehetőségeket, de biztos vagyok benne Forlánék nem hagyják büntetlenül az ilyen megingásokat. A támadások rendre szép és látványos játékot produkálnak de a befejezés nem az erőssége a csapatnak.Több problémával is meg kell küzdenie a Ghánai csapatnak.Sérültek és eltiltottak hatással lehetnek a mai meccsre.A három gólos Asamoah Gyan edzésen sérült le de azt ígérik felépül.Kevi-Prince Boatengen már az előző meccsen is látszott, hogy nincs rendbe a lába.Lesz elég melója az orvosoknak, ha össze is rakják a srácokat akkor sem lesznek 100% állapotban az biztos.Eltiltás végett hiányozni fog még Mensah és Ayew is.Ghána csapatát érintheti negatívan a hosszabbítással járó plusz játék idő is.
Nálam Uruguay a favorit.A szépen passzolgató Ghánai játékosokat megfojtják és két villámgyors csatár megnyeri a találkozót.

brainska (törölt) 2010.07.02. 19:10:58

@1x2: nagyon szép levezetés, gratulálok, kettő apró momentumot hagytál ki, az egyik, hogy a portugál bíró is a Csillagokat fogja segíteni, ha kell (ez faktum), a másik, hogy Ghána sokkal jobb, egységesebb csapat az uruknál. győzzön persze a jobb, de számomra per pillanat nem kétséges, hogy Ghána lesz az :)

greycup 2010.07.02. 21:04:13

@1x2:
hát ennél volt ma erősebb tipp is szerintem

2010.07.02. 23:22:46

sajnálom a csapatot, usa ellen még dühített a továbbjutásuk, most már a legtöbb szimpátiát irántuk éreztem. kár értük... sajnos továbbra is ül az "átok" az afrikaiakon. majd 2014ben az elefántok bejutnak a 4be ... :)

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2010.07.02. 23:25:46

Bár Asamoah Gyan történelmi lehetőséget szalasztott el a 122. percben, de ettől függetlenül a csapat legjobbja volt. Megérdemel legalább egy 8-ast. Szerinted? golvago.com

Sassz kft. · http://www.ajto-ablak-kapu.hu/ 2010.07.03. 02:06:11

Gusztustalan köcsög uruguay-it remélem eltiltják ezért a hihetetlenül sportszerűtlen tettéért. Egyáltalán nem érdemeltek továbbjutást, nagyon remélem, hogy sírósra verik őket a hollandok.
Az erkölcsi győzelem Ghánáé.

Fehérvár Kapitány 2010.07.03. 06:55:36

Eh... be kellett volna lőni a tizenegyeseket. Csudába. A legszebb mez távozik a VB-ről...

Player 1 2010.07.03. 08:12:30

@Nyuszí O_o: Hát őket segítette.Meg a kommentátor is.Pont emiatt szurkoltam Uruguaynak.

The Paramour 2010.07.03. 11:28:39

@Sassz kft.: Teljesen megérdemelt a továbbjutása Uruguay-nak!! Milyen erkölcsi győzelemről beszélsz?? Nem kellett volna ekkora arccal hozzáállni a meccshez, jah és a tiziket meg illene belőni...

stars7726 2010.07.03. 12:01:00

erkölcsi győzelem ghánának???a bíró végig az afriakiaknak fújt,szemét módon tördelte a játékot.ghána nem érdemelt továbbjutást.az afrikaiak nem tudnak koncentrálni,kézzel lábbal hülyék,mintha vizilabdáznának,önzősködtek végig,egymaguk akarták eldönteni a meccset.kicsit azért erős lett volna az hogy ghána a világ legjobb 4 csapata között.enyhe túlzás az nekik.

Tebege 2010.07.03. 12:08:02

@stars7726: mondj már pár olyan ítéletet, amit ghánának fújtak pliz. a többi pedig közhely, pont Ghánára nem volt jellemző az afrikaiak közül az önzőzés, én legalábbis pont azt bírtam bennük, hogy a sokpasszos játékra építettek. kézzel pedig Uruguay játszott, nem Ghána.

The Paramour 2010.07.03. 13:18:08

@Tebege: Kezezett? Igen! Kiállították? Igen! Megkapta Ghána a tizit? Meg! Belőtték? Nem!
Hol a hiba? nyilvánvaló szabálytalanságért megbüntették őket, le van tudva a dolog. Jah, hogy Ghána nem tudta kihasználni a helyzetet, az már az ő bajuk..

Sakál Dénes 2010.07.03. 13:21:55

Az afrikaiak tizenegyese amúgy jogtalan
volt...
Az egyik néger (valami Appiah) a kezezés előtt lesen állt.
Mindegy...
A jobb csapat ment tovább.

bsteve 2010.07.04. 01:08:36

Mókás dolgok zajlottak ma a pályán :))

nem épp tehenek meg gorillák, bár ilyet is lehet látni:
www.youtube.com/watch?v=O--NB3MtCr8
süti beállítások módosítása