Az első poszt ebben a blogban arról szólt, hogy miért kezdtem el én személy szerint felfigyelni Ghánára, ez a mozzanat pedig a 70-es évek nagy funk korszakának egy gyűjteményes válogatása volt. Aki belehallgatott, tudja, miről beszélek: az amerikai Blaxploitaition-korszak nagyvárosi stílusába a ghánai zenészek belecsempészték saját zenéjüket, az országban a század eleje óta dívó highlife stílust: tradicionális alapokra épülő bárzene, mint Jamaikában a ska vagy Amerikában a jazz volt annak idején.

A hiplife is innen eredeztethető: a 80-as, 90-es években kialakuló új zenei irányzatok - reggae, dancehall, hiphop - mind megjelentek Ghánában és szépen beépültek a highlife-ba. Így a hiplife egy igen változatos műfaj lett: hol rappelnek és énekelnek benne, hol csak az egyiket művelik; az alapok is igen változatosak, hol dancehall, hol hiphopra dolgoznak, de bőven találni a tradicionális ghánai zenét feldolgozó darabokat is - miközben az egész persze belesimul a mainstream trendekbe.

A szórakoztatás mellett ráadásul komoly politikai megnyilvánulásokkal találkozni, és nemcsak a Ghánában állami nyelvnek számító angolul, hanem terjednek a különféle - a Ghánában élő népek - nyelvein megszólaló előadók. Sajnos a ghánai zenészek anyagi lehetősége és a kulturális infrastruktúra elég halvány, ezért a hangfelvételek és az alapok minősége olykor hagy némi kivánnivalót maga után.

Aki elmélyedne a témában, hallgasson sok zenét itt, vagy indítsa el a fenti youtube-os playlistet, amit a teljesség igénye nélkül szedegettem össze Dermot segítségével (, és ez is remek szám). Köztük két olyan dal is van, amin a korábbi posztokban megidézett M3NS4 (Football Jama) énekel együtt a Műcsarnokban az Irie Maffia ghánai énekesnőjével, Senával.

Akit élőben érdekel a műfaj, kedd estenként Dermoték játszanak a Corvin tetőn, sok feka is lejár táncolni, a buli éjfél körül szokott beindulni.

Kellemes Highlife-ot és Hiplife-ot Mindenkinek, és természetesen HAJRÁ GHÁNA!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ghanafanz.blog.hu/api/trackback/id/tr362111379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.06.26. 17:56:48

Jó ebédhez szól a nóta: kérünk egy postot a ghanai konyháról is!

szbszig 2010.06.26. 19:49:07

Én a futball miatt figyeltem fel Ghánára. 2006-ban ugye ők voltak az egyetlen afrikai továbbjutók a csoportból; aztán 2008-ban kontinenstornát rendeztek odahaza, amiből volt szerencsém egészen sokat látni; tavaly az U21-es vébé, amit ők nyertek, és amit a magyarok menetelése miatt szintén sokan néztünk idehaza; és most megint ők maradtak egyedül az egyenes kieséses szakaszra. Szerintem kijelenthető, hogy ha a '90-es éveket hagyományosan a nigériai foci fénykorának tartjuk, akkor a 2000-es évtized Ghánáé.
süti beállítások módosítása