Drámai végjáték, egy összeomlott Asamoah Gyan és három kihagyott 11-essel búcsúzott pénteken a vébétől a ghánai válogatott. Történelmet nem sikerült írni, pedig ez első 30 percet leszámítva, ha nem is mindig fölényben, de magabiztosan játszott a csapat, öröm volt nézni.

Az pedig mindenképpen nagy tanulság, hogy a gól csak akkor gól, ha megadja a bíró, és olykor érdemes kézzel kihalászni a labdát a gólvonalról, mint tette Suárez. "Nem csalás volt ez, hanem egy ösztönös cselekedet" - értékelte játékosa teljesítményét Oscar Tabarez.

"Ez nem kézilabda, ez foci" - mondogatják Afrika-szerte a szurkulók, akik a kontinenst képviselő Ghánának szorítottak. Guineában csirkeáldozatot is bemutattak ennek örömére - azt már sosem fogjuk megtudni, hogy emiatt nem lett 1-3, vagy emiatt lett kapufa Gyan lövése. Általános vélemény viszont, hogy Adiyiah fejesét meg kellett volna adni.

"Nincs mit mondanom, tudod? Ez a játék része" - mondta a meccs után a zokogással küszködő, a meccs egyik legjobb teljesítményét nyújtó Gyan, aki a 120. percben megadott büntetőt a felső kapufára lőtte.

"A labda bent volt, átment a gólvonalon, a bírónak meg kellett volna adni a gólt. Ha ez a mi napunk volt, a bírónak ezt látnia kellett volna. Minden csak a szerencsén múlt" - mondta még Gyan, aki aztán a büntetőkből az elsőt magabiztosan belőtte.

"Egy kicsit le vagyok eresztve, de egyben boldog is vagyok. Semmit sem tudunk ezzel mit kezdeni, kiestünk, tovább kell lépni. Nagyon büszke vagyok a csapatra, ez egy nagyon fiatal társasaság, és még otthon sem hitte senki, hogy eddig eljutunk" - nyilatkozta Kingson kapus, aki egyébként a meccs első 30 percében szinte egyedül küzdött az uruguayi bombákkal.

Az egész meccs legérthetetlenebb mozzanata viszont számomra John Mensah és Adiyiah 11-ese volt: mindkét lövés erőtlenül tartott a kapura, még Stevie Wonder is kivédte volna. Az edző, Milovan Rajevac szerint ez már a csapat zavarodottságának volt köszönhető, amit Suárez kezezése, és Gyan kihagyott 11-ese okozott.

Hát legyen, mi pedig reménykedjünk, hogy 2014-ben újra kint lesz Ghána a vébén, még több gólt fognak lőni, és alaposan begyakorolják a 11-es lövéseket is.

Búcsúzunk, hajrá Ghána, hajrá Afrika!

(((És hajrá Hollandia!)))

64 komment

A ghánai válogatott ma este játszik Uruguayjal, és ha legyőzi a dél-amerikai csapatot, az első afrikai csapat lehet, amelyik bejutott a focivébé legjobb 4 csapata közé. Sajnos Uruguay sem bíz semmit a véletlenre, átalakított középpályával készül, és nemcsak Suarez veszedelmes lövéseitől, de az újra pályára lépő Forlantól is tartani kell.

Sajnos nálunk nem ilyen rózsás a helyzet. Az Egyesült Államok elleni meccsen éppen a magyar Kassai Viktor bíró volt az, aki adott egy felesleg sárgalapot André Dede Ayewnek, ezért a legjobb balszélsőnk nem fog játszani - hiába próbált közbenjárni a ghánai szövetség: a Fifa szabályai szerint bírói döntést nem lehet felülbírálni.

Azért még mindig van bőven oka Uruguaynak fosnia Ghánától.

14 komment

Történelmi fordulópont előtt áll a ghánai csapat a pénteki, Uruguay elleni meccs előtt: az első afrikai csapat lehet a focivébék történetében, amely bejuthat a legjobb 4 közé. A Ghamaweb összegyűjtötte, milyen rekordokat döntenének meg Rajevac fiai, ha lelépnék a dél-amerikaiakat.

Mielőtt elmerülnénk a részletekben, itt egy videó, ami Accrában készült a győzelem éjszakáján, és amiben a ghánaiak bocsánatot kérnek Obamától, hogy Ghána lenyomta az amcsikat.

9 komment

Ghána - USA (2-1)

2010.06.26. 13:11 Tebege

Egy helyen lesz változtatás a korábbi meccshez képest a ghánai válogatottban, Prince Tagoe helyén Samuel Inkoom, a Basel 21 éves szélsője, juniorvilágbajnok kezd. Ez jó hír azoknak, akik Tagoe játékát nem találták eléggé meggyőzőnek, Rajevac edző a németek ellen Sulley Muntarival próbálkozott helyett a meccs második felében. Inkoom volt egyébként az, aki a 2009-es U-20-as vébédöntőn 2 gólt lőtt a braziloknak 0-0 után.

Mindez a szövetség honlapján olvasható, a Ghanasoccerneten viszont azt írják, még Sulley Muntari is, az Inter heves természetű szélsője is kezdhet, aki bocsánatot kért korábbi kirohanása miatt, és keresi a szerb kapitány kegyeit, az edzésen jól teljesít.

John Mensah csk. mellett a fiatal Jonathan Mensah a védőknél, Vorsah továbbra sem tud játszani sérülése miatt. 

A csapattól elsősorban mindenki rendes akciógólt vár, persze nem fog senki megsértődni, ha megint 11-esekkel jutunk tovább - feltéve, ha továbbjutunk. A mostani vébészereplés alapján a 2 csapat statiksztikája hasonló, leszámítva, hogy Ghána jóval többet passzol, és a sikeres passzok aránya is nagyobb, viszont az USA már 4 gólt lőtt a vébén, mindkét alkalommal fordított az álláson (Anglia, Szlovénia), ami Ghánának még csak 10 ember ellen sikerült. Eddig ugyanannyit szabálytalankodott a két csapat.

Felállás: Richard Kingson, John Paintsil, Hans Adu Sarpei, Jonathan Mensah, John Mensah, Anthony Annan, Samuel Inkoom, Kevin-Prince Boateng, Asamoah Gyan, Kwadwo Asamoah, Andre Aye.

A MECCSET A BLOGON IS KÖZVETÍTJÜK!

4 komment

Az első poszt ebben a blogban arról szólt, hogy miért kezdtem el én személy szerint felfigyelni Ghánára, ez a mozzanat pedig a 70-es évek nagy funk korszakának egy gyűjteményes válogatása volt. Aki belehallgatott, tudja, miről beszélek: az amerikai Blaxploitaition-korszak nagyvárosi stílusába a ghánai zenészek belecsempészték saját zenéjüket, az országban a század eleje óta dívó highlife stílust: tradicionális alapokra épülő bárzene, mint Jamaikában a ska vagy Amerikában a jazz volt annak idején.

4 komment

"Tuti, hogy csalni fognak az afrikaiaknak, beállítanak egy kommunista bírót,.simán bejuttok a legjobb 8 közé, ilyen mákot!" - nyilatkozta Kovács "Tenisz" Ádám az Index közvetítőállásából a 0-1-es - TOVÁBBJUTÁST JELENTŐ - vereség után. Az biztos, hogy az utóbbi két évtized meccsein mindig megverte Ghána az amerikaiakat. Az más kérdés, hogy Donovanék nincsenek-e most túlságosan is kirobbanó formában - a csapatot pedig letörte a gólképtelenség.

Hangulatjavító intézekdését benyomunk egy nagyon fasza hiplife mixet, nesztek:

Szólj hozzá! · 1 trackback

Továbbjutott Ghána

2010.06.23. 23:23 Tebege

Magabiztos vereséggel jutottunk tovább a D-csoportból, miután európai csapatokat megszégyenítő taktikai érzékkel kimatekoztuk, hogy jó nekünk az 1-0-ás vereség Németország ellen, ha a másik oldalon Ausztrália vezet - így is lett. Nem mellesleg megint szépen, ötletesen játszottunk, jól védekeztünk - leszámítva a második félidő nagy részét, amikor voltak zavarok, csak az a fránya góllövés nem sikerül továbbra sem, pedig most próbálkozott vele Gyan mellett Ayew és K. Asamoah is. Hajrá Ghána, jó éjszakát legközelebb az Egyesült Államokkal játszunk! (A wimbledoni párharc Mahut és Isner között holnap folytatódik 59-59-ről)

Szólj hozzá!

Címkék: németország gyan a ayew k asamoah

Miután Algériának sem sikerült kiverekednie magát a csoportjából, Ghána az utolsó afrikai ország, amelyik képviselheti a kontinenst a legjobb 16 között, ha megveri a németeket vagy ikszel velük szerda este.

"Lévén az egyetlen afrikai csapat, amelynek még vanank továbbjutási esélyei, a legtöbb afrikai szurkoló mögöttünk áll - nyilatkozta a szerb Milovan Rajevac kapitány a szövetség honlapjának - Ez plusz erőt ad a küzdelemhez."

HÁT AKKOR: MINDENKI! SZURKOLJON!

Football Jama (Original) - Richy Pitch feat. Sway & M3NSA by richypitch

-o-

12 komment

Lehet, hogy ma este minden ellenünk szól: mert a németek, egy angol szerint ugye mindig, na jó majdnem mindig nyernek (lásd Szerbia...), nincs egy góllövő csatárunk, az eddigi összes gólunkat a VB-n tizenegyesből lőttük (ebben már is 2-0-ra alázzuk őket), és az eddig mutatott játék is hagy némi hiányérzetet bennünk a Fekete Csillagok szurkolóinak, de egy biztos: ma megmenthetjük az egész kontinens becsületét, és szarrá égethetjük a németeket egy esetleges győzelemmel! Go for it!!!

Rajevac edzőnk is hasonló állásponton van, miszerint extra motiváció hajtja a csapatot, hiszen az egész afrikai kontinens nekünk/értünk szorít (itt halkan jegyzem meg, nemcsak az afrikaiak, de minden jóérzesű ember e sártekén...!!!).

Szóval ma este néhány extra jegyre lesz szükség a Lufthansa járataira a Dél-Afrika-Németország vonalon... HAJRÁ GHÁNA!!!!

1 komment

John Mensah és Vorsah visszatért. Az Anelka-szindrómában szenvedő Muntari begőzölt, de lenyugtatták, reméljük nem okoz több galibát a csapatban. Boateng a családjával mérkőzik szerdán, amikor Ghána Németországgal találkozik.

5 komment

Ha megnyertük volna a tegnapi meccset, akkor nagyon jól nézne ki a csoport tabellája, hiszen 6 ponttal vezetnénk. De!

Szólj hozzá!

Egyre jobb a csapat, legalábbis egyre tetszetősebben játszunk, de valamiért folytatódott a gólképtelen forma, főleg Asamoah Gyannál feltűnő, hogy nem tudja belőni a helyzeteket. Az mindenképpen gáz, hogy a 10 emberrel játszó ausztrálokkal nem tudtunk elbánni, de ők is úgy küzdöttek, mint a fába szorult ökrösszekér. Szép volt fiúk, hajrá Ghána, a legnehezebbje még hátravan.

ELSŐ FÉLIDŐ: Kicsit meredeken kezdtünk a fingómarha-tenyésztők ellen, többször felhívtuk már a figyelmet, hogy Kingson kapus remek refelexekkel rendelkezik, de nem tudja megfogni a labdát (2 gólt kaptunk emiatt a hollandok ellen). Asamoah Gyan és André Ayew viszont fantasztikus, K-P Boateng szintén, és a védelmünk sem omlott össze, hiába nincs John Mensah és Vorsah. Kewel piroslapja és a 11-es talán kicsit túlzás volt, de kérem szépen, aki a gólvonalon kézzel véd ki egy bombát, az minimum a büntetőt megérdemli.

6 komment

Először is hallgassuk meg Richy Pitch felvételét, amit a Ghánában élő angol dj a világbajnokságra csinált a BLACK STARS-nak. AWESOME!!!

BLACKSTAR Richy Pitch feat. M.anifest by richypitch

Ebből is látszik, hogy a zenében sehol sincsenek hozzánk képest a szörfösök, kérdés, hogy a fociban felnőtt-e a csapat odáig, hogy alaposan elverjük őket - az örökmérleg ugyanis nem felénk billen.

Szerbia ellen remekül védekezett a ghánai csapat, rá sem lehetett ismerni a védelemre, amelyik két héttel korábban ötlettelenül, irányítás nélkül játszva 4-1-re kikapott a hollandoktól. Szerbia ellen azonban visszatért John Mensah, aki csapatkapitányként rendet vágott a kapu előtt Isaac Vorsahhal az oldalán, alig jutottak komoly helyzetig a szerbek.

Sajnos azonban az elmúlt héten mindketten lesérültek (Mensahnak visszatérő hátproblémáai vannak), Ausztrália ellen nem tudnak játszani. Csak reménykedni tudunk, hogy a névrokon Jonathan Mensah és Lee Addy tudja pótolni őket. A védelem szélén nincs változás, Hans-Adu Sarpei és John Paintsil maradt.

7 komment · 1 trackback

Nem sikerült csütörtök reggel 9-kor elkezdeni az ausztrálok elleni felkészülést, mert szét volt fagyva a focipálya Rustenburgban, ahol a ghánai csapat második nekifutásra elszállásolta magát a dél-afrikai focivébén.

A pályát végül csak 11-kor vehették használatba a fiúk, miután sikerült kiolvasztani. Hogy ez, hogyan történt, arról nem szólnak a hírek. Mindenesetre ebben az észak-nyugati tartományban reggelente -5 fok van mostanában.

Ghána szombaton játssza második csoportmeccsét az ausztrál csapattal, akik 4-0-ás zakóba futottak bele a németek ellen az első fordulóban. A meccset Rustenburgban játsszák.

A D csoport másik két szereplőjét sem kényeztette el a természet egyébként, a szerbek és a németek a nagy esőzések miatt fellazult pályán nem tudtak edzeni Port Elizabethben.

Ghána a németek után 3 ponttal a második a csoportban, miután az egyetlen afrikai országként megnyerte nyitómeccsét. A ghánaiak természetesen népünnepélyt tartottak otthon a siker hallatán, helyszíni tudósítónk képes beszámolója itt.

 

7 komment

Az Index focibloggerei már egy hete elsütötték a jónőkposztokat, mi nem ittunk előre a medve bőrére, megvártuk az alkalmas pillanatot, az első győzelmet. Folyjon, aminek folynia kell, ghánai csajok, akiknek a világon a legkerekebb a fenekük.

2 komment

Legnagyobb szövetségesünk Horvátország lett a szerbek elleni meccs előtt, ha hinni lehet a felvételnek, akkor május 31-én töltötték föl Ghánában (?). Persze - mint azt a ghánai fórumozók felvetik - ezek után nem lesz meglepő, ha a szerbek a legnagyobb rivális, Nigéria mellé állnak.

1 komment

Asamoah Gyan lőtte be a 85. percben Ghána első 2010-es vébégólját Pretoriában Szerbia ellen, ahol nyoma sem volt a felkészülési meccseken tapasztalt töketlenkedésnek, Mensah visszatért.

Ekkor a szerbek már 10 emberrel játszottak, miután Lukovicsot kiállították A. Gyan lerántása miatt. A 11-es Kuzmanovics kezezésének volt köszönhető, Gyan pedig magabiztosan belőtte. (SG-közvetítés)

3 komment

Ma délután 16 órakor lép először pályára a ghánai válogatott a szerbek ellen Pretoriában. Mellettünk szól, hogy csapatunkat Milovan Rajevac személyében szerb tréner irányítja, a szerbeknek viszont nincs ghánai edzőjük.

3 komment

Sena Dagadu énekesnő a legismertebb Magyarországon élő ghánai. Az Irie Maffia díváját kérdeztük szülőhazájáról, az ott élő népekről, nyelvekről és arról, milyen a fociláz a nyugat-afrikai országban. Az énekesnővel a zenéről, éneklésről, egyéb projektjeiról szóló interjút itt olvashat. Hajrá Ghána!

27 komment

Háttéremberünk, Megyeri András gyönyörű képei és rövid leírása a 2008-as Afrika Kupáról, amit Ghána rendezett.

3 komment

  • 19 millió dollárt (kb. 4,5 milliárd forintot) tapsolhat el a ghánai kormány a focivébé ideje alatt a nemzeti válogatott elszállásolására, cateringjére, jutalmazására stb. Ez csak a keret, vagyis az összes lóvét csak a vébé megnyerése esetén költik el.

1 komment

Levertük a letteket

2010.06.05. 22:01 Tebege

Sajnos egy több napos eltáv miatt kevésbé követtük a híreket, így a felkészülési meccset sem láttuk, amit Ghána vívott Lettországgal Londonban. 1-0-ás győzelemmel zártunk, a gólt Quincy szerezte a 88. percben, egy óriási bombával. Sajnos úgy tűnik, még mingid nem vagyunk gólerősek, bár a beszámolók szerint két kapufánk is volt, Asamoah Gyan és Kwadwo Asamoah is eltalálta a lécet az első félidőben. Rajevac edző ismét mindenkit kipróbált, kihasználta az 5 cserelehetőséget, és rendkívül elégedett, hogy senki sem sérült le. Jöhet a vébé!

 

Szólj hozzá!

Címkék: lettország quincy

Megvannak a hivatalos mezszámok a világbajnokságra. Érdekesség, hogy a sérülés miatt otthon maradt Michael Essien helyett egy fiatal védő, Jonathan Mensah kapta a 8-as számot.

Szólj hozzá!

Sulley Muntari (26) kénytelen kihagyni a Lettország elleni barátságos meccset, egy kissebb sérülés miatt, amit Milton Keynes-ben (Anglia) rendeznek szombaton.

Csütörtökön végeztek rajta MRI vizsgálatot, és egy vérrögöt talaltak a bal combjában, emiatt fizikoterápiás kezelésnek vetették alá Londonban, ezért nem engedik edzeni ill. játszani sem. A két napos kezelés után még pihennie kell egy kicsit, de úgy tűnik a világbajnokság kezdtetére rendbe fog jönni, írta a ghanafa.org.

  

1 komment

Címkék: sérülés lettország sulley muntari

Szólj hozzá!

Címkék: highlights video összefoglaló holland ghana

süti beállítások módosítása